Catholic Church spent $10.6 million to lobby against legislation that would benefit victims of child sex abuse

CBS NEWS

A new report released Tuesday reveals that, over the past eight years, the Catholic Church has spent $10.6 million in the northeastern United States to fight legislation that would help victims of clergy sexual abuse seek justice.

“At the most basic level, we were inspired by frustration,” says attorney Gerald Williams, a partner at Williams Cedar, one of four law firms that jointly commissioned the report. “We represent hundreds of people, who have truly been victimized by clergymen in the Catholic Church. We’ve heard a lot about the church’s desire to be accountable and turn over a new leaf. But when we turn to the form where we can most help people and where we can get the most justice — the courts of justice — the church has been there blocking their efforts.”

In New York, for example, the Catholic Church spent $2,912,772 lobbying against the Child Victims Act, which Governor Andrew Cuomo ultimately signed into law on February 14, 2019. The act gives survivors more time to seek justice against their abusers, increasing the age at which victims are able to sue from 23 to 55.

Similarly, in Pennsylvania — where in 2018 a grand jury report detailed evidence of more than 300 priests credibly accused of sexually abusing more than 1,000 children — the Catholic Church spent $5,322,979 lobbying to keep current restrictions in place on the statute of limitations in which victims can seek criminal or civil charges against their abusers.

church-influencing-state.png

The report, CHURCH INFLUENCING STATE: How the Catholic Church Spent Millions Against Survivors of Clergy Abuse, was commissioned by Seeger Weiss LLP, Williams Cedar LLC, Abraham Watkins and the Simpson Tuegel Law Firm and is believed to be the most comprehensive analysis of the Church’s campaign to fight statute of limitations legislation. COURTESY WILLIAMS CEDAR LLC

Usmeravanje tako velikog komada novca u lobističku ruku Crkve, Katolička skupina za politiku konferencije, s namjerom borbe protiv reforme koja bi koristila žrtvama seksualnog zlostavljanja, čini se da je izravno u suprotnosti s nedavnim izjavama koje je Crkva iznijela javno, obećavajući preuzeti odgovornost.

U kolovozu 2018., papa Franjo sam je rekao: “Bol žrtvama i njihovim obiteljima također je naša bol, pa je hitno da još jednom iznova potvrdimo svoju opredijeljenost za osiguranje maloljetnika i ranjivih odraslih osoba.”

Međutim, prema izvješću, “CRKVENA UTICAJNA DRŽAVA: Kako je Katolička crkva trošila milijune protiv preživjelih zbog zlostavljanja klera”, Katolička crkva nije samo nastavila ulagati u lobiranje protiv interesa žrtava, već su i njihova ulaganja u ovo područje povećana tijekom godina.

church-influencing-state2.png
“DRŽAVA UTICAJA CRKVE” / SUDIJA WILLIAMS CEDAR LLC
“Daju puno pozitivnih izjava, ali kada Crkva doslovno stavi svoj novac tamo gdje su usta, to je na strani samozaštite, a ne pomoći preživjelima”, rekao je Williams za CBS News. “Vjerujem da crkva ima dug put da pokaže da stoji sa preživjelima. Vjerujem da ovi podaci govore da ne stoji s preživjelima, da u stvari stoji protiv preživjelih.”

Podaci u izvještaju temelje se u potpunosti na javnim snimanjima u pojedinim državama Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania i Rhode Island. I Williams vjeruje da je “vjerojatno” da je barem dio novca koji Katolička crkva koristi za borbu protiv produljenja zastare za preživjele došao iz nedjeljnih zbirki vjernika.

“Teško nam je reći samo iz sirovih brojeva, ali vjerojatno je”, kaže on. “Ne možemo sa sigurnošću reći odakle novac dolazi. Možemo samo reći da je to puno novca koji bi se mogao potrošiti u konstruktivnije svrhe.”

Svaka predložena izmjena detaljno opisana u izvještaju imala bi koristi od svih žrtava seksualnog zlostavljanja djece, a ne samo onih koje su zlostavljane u rukama Crkve. Pa ipak, više od 10 milijuna dolara novca Katoličke crkve sada je otišlo u borbu protiv produženja zastare za te žrtve.

“Iskreno se nadam da će katolici koji naiđu na ovo izvješće oduzeti isto što i ja kao katolička osoba rođena i odrasla”, rekao je Williams za CBS News. “Imao sam 16 godina katoličkog obrazovanja. Katoličanstvo uči mnogo važnih i plemenitih vrijednosti, ali institucija je doista djelovala na načine suprotne tim vrijednostima. Dakle, ono što ja oduzimam od toga su zaista dvije emocije: tuga i bijes. Tuga je malo jači čak i od bijesa. Ali možda ako se katolici i sami naljute zbog toga, onda će se možda i sama institucija promijeniti … To se jednostavno mora promijeniti. I to mora početi s članovima crkve. ”

U vrijeme objavljivanja ovog članka, ni Američka konferencija katoličkih biskupa, ni njujorška nadbiskupija nisu odgovorili na zahtjev CBS News.

U izjavi e-poštom objavljenoj u četvrtak ujutro CBS News, Al Gnoza, direktor za komunikacije Katoličke konferencije u Pensilvaniji, rekao je: “Nismo pregledali izvješće. Više od pola stoljeća Katolička konferencija Pensilvanije lobira o bezbroj pitanja koji su važni za ljude katoličke vjere. Mi nemamo podjelu troškova, ali naš proračun za lobiranje financira ovaj veliki napor. ”

Objavljeno 5. lipnja 2019. godine / 19:22 sati

© 2019 CBS Interactive Inc. Sva prava pridržana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s